Ho, ho, ho! Zaraz święta!

Według raportu FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization) na całym świecie rocznie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności. Każdego dnia na świecie marnuje się 3,5 mln ton żywności. / gazetaprawna.pl

Według Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 miliona ton jedzenia. Szacuje się, że aż 60% z tego marnotrawimy w naszych domach. Oznacza to, że każdy z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności. / gazetaprawna.pl
Większość Polaków planuje w trakcie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia zwracać większą uwagę na kwestię wyrzucania jedzenia – deklaruje to 61% ankietowanych. Najważniejszymi powodami takiej decyzji są rosnące ceny (69%) oraz coraz większa świadomość Polaków (48%). Kwestie związane ze zmianami klimatu nie są bez znaczenia: 28% ankietowanych wskazuje na zły wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne. W tej kwestii jest jednak sporo do poprawy. / Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w listopadzie 2022 roku
Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zaleca na Święta Bożego Narodzenia:

zrobienie listy zarówno produktów do kupienia, jak i tych, które już mamy,

podzielnie się z sąsiadami składnikami, których potrzeba tylko odrobinę (np. przyprawami),

ustawienie rzeczy o krótkim terminie przydatności do spożycia w widocznym miejscu w lodówce,

podczas przyjęcia podawanie jedzenia na bieżąco i uzupełnianie naczyń, aby w szczególności łatwopsujące się jedzenie nie stało długo poza lodówką.

podzielenie się z gośćmi jedzeniem, które zostało po przyjęciu (najlepiej jeśli goście przyniosą swoje wielorazowe pojemniki),

zamrażanie resztek jedzenia (pamiętając o zasadach mrożenia jedzenia),

oddanie dobrego jedzenia, które zostało do jadłodzielni.